Argentina, Sydamerikas näst största land, fortsätter att växa. Hur många invånare har Argentina? Enligt färska siffror från augusti 2024 har landet cirka 46,1 miljoner invånare. Befolkningen ökar, men i en långsammare takt än tidigare.
Demografiska trender
Argentinas befolkningstillväxt har saktat ner. Födelsetalen sjunker medan andelen äldre ökar. Detta följer mönstret i många andra sydamerikanska länder. Medianen för åldern i Argentina är nu 32,5 år.
Urbaniseringen är stark. Över 90% av argentinarna bor i städer. Buenos Aires storstadsområde dominerar med sina 13 miljoner invånare. Andra stora städer är Córdoba och Rosario med runt 1,3 miljoner respektive 950 000 invånare.
Etnisk sammansättning
Majoriteten av argentinarna har europeiskt ursprung, främst från Italien och Spanien. Den stora invandringen ägde rum under senare hälften av 1800-talet. Det finns också betydande grupper med ursprung från andra delar av världen, inklusive Mellanöstern och Östasien.
Befolkningstäthet
Argentina är ett stort land med låg befolkningstäthet. I genomsnitt bor det bara omkring 17 personer per kvadratkilometer. Stora delar av landet är glest befolkade. Pampas med huvudstadsregionen är mest tätbefolkat.
Ekonomiska utmaningar
Trots sin storlek och naturresurser brottas Argentina med ekonomiska problem. Fattigdomen är utbredd. 2001 levde 37% av hushållen under fattigdomsgränsen. Landet har haft problem med inflation, ökad utlandsskuld och budgetunderskott.
Jordbruk och boskapsskötsel är fortfarande huvudnäringar och ger tre fjärdedelar av exportinkomsterna. Argentina är en av världens största spannmålsexportörer och producenter av kött, hudar och ull.
Framtidsutsikter
Prognoser tyder på att Argentinas befolkning kommer fortsätta växa, men i allt långsammare takt. Den åldrande befolkningen ställer krav på pensionssystem och sjukvård.
Samtidigt kämpar Argentina med att vända den ekonomiska trenden. Under 2003 vände ekonomin till det bättre tack vare årets rekordstora export. Men utmaningarna kvarstår.
Energiförsörjning
Argentinas energiförsörjning är starkt beroende av fossila bränslen. Under 2011 kom nästan 60% av all elektricitet från gas- och oljeeldade värmekraftverk. 30% kom från vattenkraft och resten från kärnkraft. Landet har två kärnreaktorer i bruk och en tredje under konstruktion.
Politisk historia
Argentina har en turbulent politisk historia. Under 1900-talet upplevde landet flera militärkupper och perioder av diktatur. Den senaste militärdiktaturen varade från 1976 till 1983. Under denna period försvann uppemot 30 000 argentinare i det så kallade ”smutsiga kriget”.
Sedan 1983 har Argentina varit en demokrati. Trots ekonomiska kriser har demokratin överlevt och anses idag vara en av de mest robusta i Latinamerika.